smulfrida.blogg.se

One Tough Cookie

Regniga lördag

Varit en mysig lördag med vintagemässa (säger man mässa? marknad?). Vi köpte en Acnetischa som vi ska dela på, ja det ska vi Viktor, och Viktor kunde ju inte hejda sig utan köpte en affisch till sin samling av ca en miljon affischer. Sedan mötte jag upp Emy och Sara för en golunch på fräcka fröken. Gottigt. 
 
Har funderat en del på hur det är att vara här i Norrköping och sådär. Det är mycket fint men saknar lite av mina grejer i Göteborg, i alla fall mitt piano och hårfön (med tanke på nya frillzen). Saknar att vara kreativ. Jag har därför börjat ta upp ritandet lite. Var ju cirka 50 år sedan jag ritade sist men det kändes väldigt roligt att börja lite smått. Ska till biblioteket i veckan och leta ritarböcker. Sköj! 
Men, när jag var ute och gick nu ikväll slog tanken mig att jag förmodligen saknar känslan av att vara bra på något och få bekräftelse för det. Till exempel att skriva en tenta och få godkänt på den, få veta att du vet vad du snackar om. Även känslan av att man gör något betydelsefullt (OCH JISSES detta ska jag komma ihåg att jag reflekterat över). Jag har lärt mig av min utbildning att känslan av meningsfullhet är väldigt viktigt för människan. Denna vecka när jag varit sjuk har jag inte riktigt orkat ta mig för något och inte heller gjort något vettigt. Jag har inte kunnat träna och inte orkat läsa in mig på något. Jag har alltså inte gjort något betydelsefullt. Det känns urtrist. Jag inser att jag förra veckan, som var fullspäckad, längtade efter att bara få vara hemma och inte göra något men det är annorlunda. Det är en sak att sitta hemma ett par kvällar och glo på dumburken eller slösurfa, men inte varje dag! 
 
Jajajajajajaj. Imorgon ska jag till Götlaborg och träffa Erika och Antonia, myz! Ska även frukostdejta mamma, ha seminarium och informera första terminarna på programmet om min praktikplats. Det blir skoj och meningsfullt. Nu ska jag sy upp de jummlans gardinerna så har jag gjort något nyttigt de senaste timmarna. 
 

Fredag

Före:
 
Efter:
 

Ny karriär

Ny dizajn, javisst. Väldans nöjd över hur fint det har blivit, så välkomnande. Visst? Tycker jag. Viktor är mannen bakom designen. Han kan det där språket (kodning) som inte jag kan och han blir helt frälst när han sitter och kodar. Kul för honom. Skönt för mig som slipper bry mig. Jag ska rädda människor istället. Eller ja, rädda och rädda. Idag var jag hos en LSS-handläggare och nu är det det jag vill bli. Jag vill ha ett sånt fint kontor hon hade, vara så klok som hon var och träffa människorna som behöver hjälp/stöd. Kul att kontoret hamnade längst fram och att träffa människorna sist... Det var utan inbördes ordning. Det var i vilket fall väldigt spännande att prata med henne och få fråga alla frågor som liksom legat och lurat i mig länge. Att inte bara få höra från andra hur det är att vara handläggare utan själv få samtala och fråga ut hur det är och vad det innebär. 
 
Jag blev lite överraskad när hon berättade att hon inte har ett dugg med ekonomi och budget att göra. Det är inte det jag hört men det var en positiv överraskning. Som handläggare har du bara hand om själva handläggningen och beslutar om man har rätt till insatsen enligt lag, punkt. Du bryr dig inte om någon budget eller hur det ska utföras. Du ser bara till om behovet finns och finns det, ja då får den enskilde ett beslut om rätt till insats. Så bra tänkte jag, och så självklart. 
 
 

Länken!

Nu har jag lärt mig länka!!!
 

Snörvel

Herreminje vad tröttsamt det är att vara sjukt. Rört mig mellan sängen och soffan i princip i två dagar nu. Fast igårkväll kände jag mig lite piggare än kvällen innan. Kanske berodde det på att jag fick pratat med mina Ugandavänner, hello Africa, tell me how you doin. Saknar alla er en massa! 
 
Så ja, nu är jag frisk (isch (bra uttryck))! Var i alla fall på jobbet en stund idag. Blev väl totalt fem timmar och efter det gick jag hem och sov i två timmar så helt frisk kanske jag inte är... Men livet har återvänt till mig. Städat lägenheten har jag gjort. Tog cirka tio min. Så stor är den. 
 
Detta är den absoluta bästaste låten just nu. Kan.Inte.Sluta.Lyssna.
 
http://www.youtube.com/watch?v=883yQqdOaLg
 
LYSSNA!
 
 

Som i en bubbla

Så tröttsamt det är att vara fökyld. Vaknade upp igår morse av en dunderförkylning. Jaja, det var i alla fall rätt länge sedan jag var sjuk. Idag har därför varit en sjukdag deluxe. Frukost i sängen med massa c-vitaminfrukt och te med honung. Läst massa i min nya deckare, surfat runt på Budapesthemsidor och sovit massa timmar. Fick sms av Viktor att han skulle komma hem och ordna med mat, så skönt med samboliv. Ska passa på att njuta (och få ut så mycket som möjligt) av detta samboskap! 
 
Bra saker med sambo:
- Man är aldrig ensam. 
- Man turas om att laga mat och diska.
- Man turas om att städa.
- Okej, man turas om med allt i lägenheten.
- Man kan få massage (nästan) när man vill.
- Man har någon att berätta om dagen för när man kommer innanför dörren. 
- Man slipper bära tunga matkassen hem från affären. 
 
Bra saker med ensambo:
- Man kan göra vad man vill, när man vill.
- Man kan strunta i att städa,diska osv utan att någon bryr sig.
- Man har ingen att ta hänsyn till när man vill ta hem vänner osv.
- Man kan välja vilket program på teven som helst.
- Man behöver inte smyga på morgon/kväll för att ingen sover i samma lgh.
- Man kan vara helt ensam.
 
Tycker nog de bra sakerna med samboskap är de som väger tyngst. Ser inte fram emot när jag ska flytta mina saker tillbaka till Göteborg...

Budapest!

Jaha vilket utbrott jag råkade ha igår... Kändes bra. Gillar att ha så starka känslor ibland som liksom tar lite överhand på ett bra sätt (enligt mig). Som sagt så kan jag ha missriktat min ilska lite. Tror mina känslor och tankar kommer lite från praktiken där det så uppenbart endast är kvinnor inom vård och omsorg i kommunen. Men så är ändå högsta chefen man. Jag får fortsätta fundera vidare på detta och hur jag ska förhålla mig till denna verklighet. 
 
Igår var jag i stockholm och umgicks med päronen. Det var mysigt och jag blev överväldigad av stockholms storlek... Det är mycket som är fint i den staden men det är också för stort för min smak. Vi hade i alla fall en härlig dag och jag tog tåget hem och fick finmiddag. Sedan var det fest hon Hanna och det var väldigt skojigt. Jag pratade länge och mycket med Hannas Borlängevän. Vi dansade länge till Emy och Emils DJande på trappan för att sedan i vanlig ordning gå hem och äta toast till How I met your mother. Vaknade upp imorse med en dunderförkylning tyvärr, så började dagen med massa te och c-vitaminfrukt. Viktor har alltid extrema cravings på juice i bakistillstånd (och i alla tillstånd) så vi begav oss till ICA och tog även en liten tur på arbetarmuseet.
Mysig söndag som även innefattade lite AIK-huligan-drama utanför fönstret. 
 
Förresten, vi har även bokat en resa till Budapest!!! SÅ himla roligt och vi ska iväg redan i mitten av november. Vi hittade så billiga flygbiljetter så att vi kunde lägga lite mer pengar på boendet och läget. Nu ska jag bara be om ledigt 2 dagar... Ska nog gå bra! Vi har bokat en lägenhet som har loft, kök, badkar, nespressomaskin och egen laptop... Blir spännande detta! Ligger upp lite bilder.
 
Lite rörig ordning på bilderna men orkar inte ändra...
Fina DJ-paret Emil och Emy
Outfit för kvällen
Nöjd med Viktors present (som jag provade)
Ett regnigt Stockholm med bästa föräldrarna

Krig

Jag blir så trött på mäns självklara sätt att ta för sig. Kom att tänka på det på tåget till Stockholm där jag satt på ett fyrasäte med en kvinna bredvid mig och en ung kille snett mitt emot. Han satt och pillade på sin mobil, spelade säkert töntigt spel och såg så äckligt nöjd ut. Ju nöjdare han blev desto mer bredde han ut sig. Jag upptäckte att jag hellre valde att ha benen ute i gången än att trängas med hans. Kvinnan bredvid mig höll snällt in dem under sin stol. När jag upptäckte detta blev jag så fruktansvärt arg. Varför ska jag sitta med benen ut i gången och bli sned i ryggen bara för att killen ska kunna breda sig till max? hells no! Jag flyttade in mina ben och började utmana hans tagna utrymme. Jag observerade hans reaktioner som var lätt förvånat och irriterat. Kan du ha tänkte jag. Efter ett tag var det han som satt snällt med sina fötter under stolen och jag som bredde mig som aldrig förr. Victory!

Det kan vara att denna ilska mot killen på tåget var lite felriktad. Att jag egentligen irriterar mig på att män har en del kvaliteter som tas för självklart av alla. Att de tex förväntas ta mer utrymme och är uppvuxna med att tro att de styr världen. För det gör dem. Eller iaf så finns det väldigt få kvinnliga världsledare. Jag blir så trött. Men nu har jag iaf visat killen på tåget att han inte äger benutrymmet på tåget bara för att han är kille. Dock ska man inte glömma att vi faktiskt gav honom utrymmet så jag kan inte bara skylla på honom. Och vad står det för att vi kvinnor gav killen allt utrymme!?

Sociala veckan!

En helg i götet. Det har varit väldigt bra. Åkte tidigt, tidigt i fredagsmorse och naiv som jag är så trodde jag att jag nästan skulle vara ensam på tåget... Eh nej. Jag rullade in i tid och begav mig till kriminalvården där vi skulle ha ett seminarium. Det var roligt att få berätta och höra om allas praktikplatser! Efteråt lunchade jag med bästa Jeanelle, supergod sushi med superfin vän. Fredag till söndag jobbade jag med underbara ungdomar. Insåg att jag saknar att jobba läger. Man får lite distans till saker och ting och jag blir så glad av deras ögonblickliga tillit och kärlek!

Efter lägret åkte jag hem till Elin och Oscar. Oscar gjorde god lasagne och sedan myste vi med Elins favvoprogram just nu: fridlyst. Fick massage med Oscars dyra massagemojäng som inte alls var skön... Men ryggkliaren var bra! Efter en trevlig kväll fick jag sova i deras lyxiga gästrum.

Måndagen var det tråkig föreläsning som kändes ovärd... Men! Jag fick träffa fina Erika och Ida!! Vi lunchade i vanlig ordning på vinotapas, vårt stammishak! Superhärligt och bra att träffa dem igen, längtar till nästa gång! Efter seminarium på em åkte jag hem till norpan och Viktor med stort V. Wonderlovely!

Det var så härligt att mamma tittade förbi i onsdags också. Kändes som väldigt länge sedan!! Vi shoppade och fikade och hade pratade ikapp oss. Finaste mamma!!
På torsdagen tittade Emy, Emil och Kjell (Michelle) förbi och åt upp plommonpajen som mamma bakat dagen innan. Det var mysigt och nu när jag sitter fredagkväll med paj i ugnen inser jag hur härligt social denna vecka varit!! Men det är inte konstigt att jag är trött heller... Nu orkar jag inte skriva mer.. Zzzz!

Laktos i magen?

Ojojoj. Trött_tjej_89....
 
Igår var en fin dag. Min handledare har varit borta i två dagar på handledarutbildning i Göteborg så jag har varit på kontoret och fixat lite grejer själv. Sen är de andra cheferna så gulliga att de frågat mig om jag vill med på hembesök osv så det har även blivit lite sånt. Jättespännande att se hur de är som chefer och hur det är att ha ärendemöten/personalmöten tillsammans med brukare och anhöriga. Det är lite speciellt men tror det är väldigt skönt för de brukare (för det är frivilligt att vara med på dessa) som vill och kan för de kan på ett annat sätt att vara med och styra insatsen. Igår var jag också och provsjöng i en studentkör som en av Vktors klasskompisar sjunger i. Jag fick följa med henne och det var helt fantastiskt härligt att sjunga igen. Dock vääääldigt ringrostigt. Mitt register har blivit markant mindre. Men det kan ju övas upp. Har skrivit upp mig för att få psovsjunga för körledaren så förhoppningsvis ska jag göra det nästa vecka. SKOJ! 
 
Idag har det varit heldag med planering och möten på kontoret. Det var trevligt och vi fick både fika, lunch och fika. Efter vi alla satt och fnittrade (vissa asgarvade...) sista halvtimmen bestämde min handledare att vi skulle bryta upp. Då begav sig alla till en bowlinghall där vi skulle ha trekamp och middag. Vi spelade bowling, en form av biljard och minigolf. Det var trevligt trots att mitt lag förlorade... Sen fick vi god planka och jag passade på att äta fisk som jag aldrig får hemma. Riktigt mumsigt och trevligt men nu är jag helt slut. 
 
Jag har sakta börjat inför laktosen i mitt liv igen, det går okej. Har gått bra hela veckan med lite vanlig mjölk i kaffet och vanlig keso men idag blev det nog lite för mycket av det goda. Min mage är typ som när man haft en bebis i magen i tre månader (typ). Skönt. Inte. Men det är ändå kul att det går med små mängder i alla fall. 
 
 
Från vår cykelutflykt till Lillsjön för någon vecka sedan.

En dag, ett liv

 
Igår bestämde jag och Viktor oss för en cykelutflykt till Söderköping. Lät ju mysigt och jag såg framför mig att vi satt på smultronstället och åt häftiga glassar i solen. Det var medvind och bra cykelvägar dit så resan dit gick bra och vi trampade på i en timme innan vi kom fram. Väl framme var jag ganska exalterad och positiv och tyckte det var mysigt. Dock var såklart smultronstället säsongsstängt och det var ju första missen på denna utflykt. Jag började tycka Viktor var lite lam och tråkig så då var jag tvungen att kommentera det... Sen upptäckte vi att det var någon slags medeltidshelg och det var massa folk i medeltidskläder och marknad. Det gjorde varken mig eller Viktor på bättre humör. Det blåste massa kallt och vi hade spetsat in oss på en viltklämma i ett stånd som vi bestämde men som inte alls levde upp till förväntan och som dessutom var alldeles för dyr. Kul. Jag blev på jättedåligt humör och vi bestämde oss för att cykla hem. Vi ville ta en annan väg hem som förvisso var lite längre men som var mysigare med skog och längs göta kanal en bit. Lite gladare efter att jag fått sura en stund och Viktor fått ta bild och inspektera slussarna. Det lite gladare humöret varade ungefär 2 av 15 kilometer då Viktor fick punka. Hem (i motvind) kom vi i alla fall och vi var så nöjda av att vara i Nörrköping igen att vår vanliga ömsinthet och snällhet mot varandra kom tillbaka. Viktor tog sig hem och jag tog mig till Emy och en fruktansvärt välförtjänt kaffe. Vi pratade om allt möjligt som vanligt men väldigt mycket om jobb och praktik. Hon är så fruktansvärt klok och jag tror vi tycker väldigt lika om mycket och hon funderar kring livet en del precis som jag. Så, uppiggad av hennes sällskap kom jag hem till Viktor som burrat ner sig med popcorn och täcket. Vi njöt av att bara sitta med varsin dator efter dagens strapatser som nu kändes ganska avlägsna. Emy hade väckt partylusten i mig och jag kände mig sugen att fixa till mig efter den blåsiga och svettiga färden hem. Fick även liv i Viktor och vi värmde upp med lite youtube-klipp som vi gillar (tur vi har samma humor...).
 
På festen var det bara människor jag gillar och det var riktigt roligt. Jag drack lite rödvin och umgicks. Ska förresten provsjunga i en kör på tisdag som en av tjejerna på festen sjunger i. Jättekul!!! När de andra gick vidare till trappan och dansade gick jag och Viktor hem som inte riktigt var på det humöret och gjorde toast och tittade på how i met your mother. En dag fylld med kontraster och känslor av olika slag gjorde att vi slocknade som ljus vid 1-tiden. Jag vet inte hur jag ska sammanfatta denna dag men jag försöker tänka att allt kan inte vara underbart och roligt hela tiden. Jag tycker även det kan vara lite uppfriskande att få klaga lite över att en utflykt inte alls blev som man tänkt ibland och att allt inte blir så lyckat hela tiden. That's life liksom. 
 
Idag tillät jag mig att sova precis så länge jag ville och det blev till halv elva tiden och sedan dess har jag varit på biblioteket, köpt lösgodis och tittat på morden i midsummer. Viktor har pillat med sitt och varit och handlat grejs på panduro och fixat och trixat här hemma. En mysig söndag som jag tror både jag och Viktor behövde.
 

Fredag

FREDAG! Så skönt. Det är verkligen som Maria sa att fredagar är en annan sak när man jobbar i veckorna. Nu är jag i för sig "ledig" på fredagar men det är ändå en helgförväntan som är så skön att känna. Dessutom har jag inte så mycket med skolan som måste göras under helgen så jag är verkligen helt ledig. Det är man aldrig när man pluggar annars. I förmiddags var jag och Viktor och shoppade lite. Viktor shoppade. Har äntligen fått honom att förstå tajta byxors fördel när man tränar. Jag gick hem och köpte tajta träningsbyxor på nätet istället. Vad är det med mig? Varför köper jag saker på nätet? Skorna jag köpte kom ju i fel färg så jag fick skicka tillbaka dem. Så det blev ju inget med det så nu försöker jag igen. Denna gången har jag i alla fall provat dem i förväg men fick rabatt på drygt 100 kronor på nätet så det kändes värt det. Det är lite av ett par lyxbyxor som kostar lite mer än min vanliga träningsbyxbudget och den extra kostnaden tog emot men jag tror jag kommer bli supernöjd och i och med att jag tränar rätt mycket och gillar att känna mig tuff och stark på gymmet. Tänk att kläder kan göra det. Det är verkligen så. Undrar varför... Det tråkiga (eller roliga) med internetshopping är att det tar ett par dagar innan man får hem det... Vill ju prova dem NU! 
 
Ikväll vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på men inte ett dugg sugen på fest så det kanske blir klättring eller något annat roligt. Sugen på någon aktivitet och inte filmkväll i alla fall. Mitt nästa projekt med Viktor är att få honom att inse hur himmelens bra det är att klättra i tajta byxor. Hör du det Viktor? Det är sjukt bra!
 
De braiga iphonebilderna är från förra veckans roliga kräftskivefest (fast jag och Viktor åt pizzapaj).
 




Veckan

Puh vilken dag. Dagen startade 8.15 med ett ledningsmöte med 17 stycken chefer. Det var intressant hur det urkristalliserades olika roller och hur chefernas chef var. Får ju höra väldigt mycket om många och sådär så det var roligt att själv få en uppfattning om personerna. Hade efter det en trevlig lunch på "brödernas" som hade världens godaste salladsbar. Var med personlig assistans 6 chefer och pratade chefsrollen, hur de fått jobbet, min framtid och Göteborg. Det var väldigt kul att höra hur de alla fått sitt chefsjobb och det verkar som platsbankens jobbannonser är hur arbetsgivarens utopi på en ansökan ska se ut. Det var lite skönt och befriande att få höra det från dem. Jag är så sugen på att börja jobba på riktigt!!! Vet att jag säkert snabbt kommer längta tillbaka till det fria studentlivet men just nu njuter jag av att längta dit. Det är ju lite därför vi är på praktik tycker jag. 
 
I måndags tog jag, Viktor, Leo, Linus, Johan, Siri och Mia cyklarna till lillsjön som ligger ungefär 1 mil från Norrköping. En del klättrade och vi grillade och umgicks. Det var helt underbart roligt och ett väldigt fint sätt att umgås med fina vänner. 
I tisdags träffade jag Emy för en promenad och det var wonderlovely. Hon är så mysig och det är verkligen en ny vänskap jag uppskattar mycket! Vi hade väldans mycket att prata om och bestämde att vi skulle ses idag igen men efter ett ha gått 8-17 (ovan tjej) var jag helt slut så det får bli på lördag istället... 
 



Eget skrivbord

Denna veckan har varit mycket så inte riktigt hunnit få ner något varken här eller min dagbok för universitetet. Igår var det i alla fall två HR-konsulter (human resources) som har hand om personalfrågor och pratade om olika avtal man kan ha. Det var superintressant och jag sög i mig information som kan vara bra för mig att veta om ett år ungefär när jag ska söka jobb. Förutom att jag får lära mig vad min handledare gör och vad en chef gör, så känns det som jag får veta så mycket bra grejer inför att jag själv ska jobba. Allt sånt som känts så avlägset i universitetsvärlden känns nu väldigt mycket mer förståeligt eftersom jag får se allt med egna ögon. Fackfrågor, relationer mellan kollegor, avtalsfrågor, löneförhandlingar (får inte vara med i rummet men ändå ha diskussioner med min handledare), arbetsintervjuer. Kul! Nu ska jag iväg på ett ledningsmöte med 17 chefer som ska slåss om ordet... Detta ska bli väldigt intressant på många sätt.... 
Fått eget skrivbord jag!!